XXI. ročníka celoslovenského dvojdňového seminára pre pedagógov Výtvarnej Výchovy a XIV. ročníka Bienále Výtvarné alternatívy Považská Bystrica sa dňa 20.4.2018 zúčastnili pedagógovia výtvarného odboru- Mgr. Orolinová, Mgr. Gancarčíková a Mgr. Horníková zúčastnili už po tretí krát. Organizátorom tohto podujatia bola už dvadsiaty prvý krát Základná umelecká škola Imra Weinera Kráľa v Považskej Bystrici. Metodickou náplňou tohto semináru boli pracovné dielne a prednášky pod vedením lektorov Mgr. Art. Lenka Krivá a PaedDr. Ivana Pančáková.

V prvý deň sme začali s pracovnou dielňou, kde sme sa zoznámili s využívaním textilu. V dnešnom svete konzumu si každý deň kupuje niekto na seba nejaké oblečenie, zamýšľali sme sa nad tým, kto všetko toto oblečenie vyrába, za akú cenu a my si napr. to tričko oblečieme raz, dva krát a potom nám leží v skrini. Pani Lenka Krivá nám predstavila možnosti ako narábať s nevyužitím textilom, resp. aké sú možnosti ďalšej výroby. Môžu sa vyrábať zo zbytkových kusov nové kusy oblečenia, môžu sa vyrábať rôzne typy náhrdelníkov, čiapok, šatiek, náušníc, doplnkov. Každý kúsok látky sa dá využiť, a to sme si aj my vyskúšali. Rozhodli sme sa vytvoriť náhrdelníky z kúskov rôznofarebných látok. Výsledné výrobky sa nám podarili, a odchádzali sme so zmiešaním pocitom, ako sa dá naša planéta šetriť.

V popoludňajších hodinách sme sa zúčastnili na pracovnej dielni pod vedením PaedDr. Ivany Pančákovej. Pani Pančáková pôsobí na Zuške v Prešove, a venuje sa vo veľkej miere arteterapii. Nám priblížila ako ona pracuje, vyučuje na svojich hodinách s témou masky. Maska ako fenomén rôznych kultúr sa nachádza v akejkoľvek podobe, a zastupuje rôzne významy. My sme si vyskúšali techniku mokrého papiera a následne vytvorenie svojej masky. A vyskúšali sme si techniku rezania do suchého papiera a vytvorenie masky.   Naše dielka sme si samozrejme mohli zobrať so sebou, a poslúžia aj ako podnety na tvorbu pre našich žiakov.

Vyvrcholením dňa bola vernisáž a recepcia súťaže XIV. Bienále Výtvarné alternatívy 2017. Je to celoslovenská súťaž  s medzinárodnou účasťou žiakov a študentov, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a organizátorom ZUŠ Imra Weinera Kráľa Považská Bystrica. Na druhý deň prednášok sme sa bohužiaľ nemohli zúčastniť. Okrem toho, že sme si z tohto seminára odniesli mnoho inšpirácií, nápadov, spoznali sme aj prácu iných pedagógov, nadviazali sme kontakty a priateľstvá.