V nedeľu 15.4.2018 v popoludňajších hodinách to v ZŠ Švábovce žilo umením. V rámci výstavno – edukačného projektu OPEN ZUŠ sa predviedli žiaci výtvarného a hudobného odboru spolu so svojimi pedagógmi. Výstavno – edukačný projekt OPEN ZUŠ priniesol prezentáciu výtvarného odboru na verejnosti formou výstavy a tvorivých workshopov pre žiakov a rodičov. Sprístupnil ukážky z hodín hudobného odboru: klavír, husle a gitara a tiež spevu. Hlavnou dominantou bolo na základe ukážok práce našej ZUŠ získať nových talentovaných žiakov.

V rámci výtvarného odboru pod vedením pani učiteľky Mgr. Lenky Orolinovej prebiehala výstava prác žiakov 3. ročníka. Vo výtvarnom ateliéri netradičnou formou a nástrojmi výtvarníci: Mgr. L. Orolinová, Mgr. P. Gancarčíková a Mgr. M. Horváth a Mgr. K. Horníková predvádzali ukážky výtvarných techník:  / výroba ručného papiera a následná tvorba pohľadníc / modelovanie na hrnčiarskom kruhu ako aj modelovanie kachličiek / gravírovanie do skla i dreva. Spojenie tradície, nových techník a tvorivého tímu tak priniesli unikát,  ktorý sa v dnešnej dobe často nevidí a to ešte s jedným cieľom: výrobou umeleckých diel, ktoré sa budú dražiť. Akcia je naplánovaná na koniec školského roka.

V hudobnom odbore sa prezentovali žiaci prípravného, prvého a druhého  ročníka prvého stupňa a žiaci prvého ročníka druhého stupňa hudobného odboru. Zazneli hudobné nástroje ako klavír, gitara, husle a spev.  Svojimi hudobnými skladbami vystúpili žiaci v hre na klavíry pod vedením pána učiteľa Mgr. Ladislava Pompu a v hre na husle a gitaru pod vedením pána učiteľa Matuša Pompu, Dis.Art. Na spestrení popoludnia sa podieľali po prvýkrát aj žiačky spevu pod vedením pani učiteľky Mgr. Moniky Bobríkovej. Po vystúpení žiakov sa prezentovali učitelia základnej umeleckej školy spoločnou hrou na hudobných nástrojoch a spevom pani uč. M. Bobríkovej.  Ohlasy na daný koncert, ktorý bol spestrením celej akcie boli zo strany obecenstva a rodičov pozitívne.

Veríme, že cieľ spropagovať našu školu, získať nových žiakov a spolupracovať tak medzi odbormi sme splnili a prezentácia našich žiakov a ich pedagógov priniesla pozitívne ohlasy.  Veríme, že už teraz sa do našej ZUŠ prihlásia ďalšie nové talenty. Účasť verejnosti na tejto akcii bola vysoká.