Experimentovanie s farebnými sklami – kurz mozaiky

Pedagógovia výtvarného odboru SZUŠ Rosnička (Mgr. Melánia Sopková, Mgr. Beáta Petrasová, Mgr. Katarína Horníková, Mgr. Lenka Orolinová, Mgr. Pavlína Gancarčíková, Mgr. Martin Horváth a Mgr. Magdaléna Hudziková) absolvovali kurz mozaiky. Ten sa opäť konal v ateliéri keramikára Petra Smika v obci  Hôrka.

Peter Smik spolu s jeho OZ Annogallery je autorom niekoľkých keramických projektov a kurzov. Venuje sa organizovaniu odborných, ale i záujmových keramických workshopov pre dospelých a deti, pre znevýhodnené skupiny obyvateľov, základné školy, špeciálne školy a stredné školy, kde pôsobí zároveň ako lektor. No a do tvorivej dielne ateliéru tohto umelca sme už po druhý krát nahliadli aj my – pedagógovia výtvarného odboru. Na vlastných rukách sme tak pocítili neľahkú prácu so sklom, ktorej výsledkom bola sklenená mozaika.

MOZAIKA je plošná dekorácia, ktorá nás fascinuje už mnoho storočí. Zdobí podlahy, steny ale aj bytové doplnky. Dôležitú rolu pri nej zohrávajú úlomky skla, či drobné kocky kamienkov. My sme si tak vyskúšali prácu so sklom. Od jeho správneho rezania so špeciálnym náradím, cez prípravu sklenených úlomkov a kociek, až po dekorovanie a experimentovanie s farebnosťou, pomocou lepenia k výslednému motívu, ktorý sme si vyskladali z mozaikových kociek. Pán Smik nám ukázal  rôzne postupy a techniky pri výrobe tejto sklenenej mozaiky. Každá bola jedinečná svojim prevedením, farebnosťou skiel, detailom a vynikajúcou svetelnosťou.

No a to najhlavnejšie: okrem získania nových zručností, pri ktorých sme si vlastnoručne vyrobili sklenené mozaiky, sme zároveň zrelaxovali, oddýchli a vypustili každodenný stres. Popustili sme uzdu svojej fantázie a nechali tak priestor talentu a kreativite. Doma sa tak môžeme tešiť z unikátnych vlastných výrobkov, ktoré nám prinesú radosť a budú pyšne pripomínať chvíle strávené v ateliéri.